Pink-Mothers-Day-Blog-Banner

Kőbaba vagy rongybaba? – Azaz milyen babák vannak a világon?

Talán még sosem gondoltatok bele, hogy hányféle baba létezik a világon, és bevallom őszintén eddig még én sem. Most viszont, hogy idén jubilálok (15 éve foglalkozom játékbaba-készítéssel!), illőnek éreztem, hogy kicsit körbejárjuk a babák világát.

Mióta ember az ember, azóta vannak babák is. Természetesen a babák az ókorban elsősorban a természet kincseiből készültek. A régészek találtak

 • kőből,
 • csontból,
 • fából

készült játékbabákat többek között az ókori egyiptomi, illetve római ásatások során is.

Mi pedig jól ismerjük gyermekkorunk csuhébabáit, vagy azokat, amelyeket nagyszüleink termésekből készítettek nekünk. Szerencsére ez utóbbi szokás a mai napig nem ment ki a divatból; gondolj csak a gesztenyefigurákra!

Aztán megjelentek

 • a textilbabák, majd a 19. századtól
 • a porcelánbabák, sőt
 • a papírmaséból készültek is, amelyek a japán darumákra vezethetők vissza!
piros fehér japán papírmasé
Daruma babák (Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daruma_doll_sai2011.jpg)

Ahogy pedig fejlődött a kézművesipar és a technológia is, egymás után jelentek meg a különböző méretű, stílusú, formájú műanyagbabák, amelyeknél a tervezők nem álltak meg a „sima játékoknál”. Te is ismered a pisilős babákat, a sírós babákat, a felhúzható, beszélő babákat.

De az ipar még tovább ment, és kombinálva az anyagokat, már robotszerű babákat is piacra dobtak. Megmondom őszintén, én ettől a világtól már nagyon ódzkodok, mert épp a játékbabák lényegét, a „lelkét” vették el.

 A játékbabák rendeltetése

A játékbabák feladata ugyanis összetett:

 • elsődlegesen imitálják a szeretett személyek közelségét,
 • biztonságot nyújtanak a gyermekeknek,
 • puhaságuknak és „ölelgethetőségüknek” köszönhetően nagyon szerethetők,
 • fejlesztik a szocializációs képességeket, illetve
 • tökéletesen alkalmasak szerepjátékra.

Úgy hiszem, mindezeket együtt csak egy igazán jó textilbaba „tudja”, amely meleg, puha, akárcsak anya ölelése.

vörös hajú Terka baba 

Veszélyes a plüssbaba?

Nagyon-nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, és valószínűleg neked is azonnal eszedbe jutnak a plüssök (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%BCssj%C3%A1t%C3%A9k ) is. Nem véletlenül, hiszen a plüssanyag kifejezetten puha textil, és mióta 1830-ban berobbant a piacra, megállíthatatlan a népszerűsége.

Ennek ellenére nem tartom minden korosztály számára szerencsésnek. A legkisebbeknek például – akik még mindent a szájukkal fedeznek fel – egyenesen ártalmas lehet, nem beszélve arról, hogy sokan még a kiságyakat is telepakolják plüssökkel. Tudnunk kell, hogy a kisbabák ágya akkor a legbiztonságosabb, ha igazából a babán kívül nincs benne semmi más. (Nemhogy a plüssök, még egy takaró is fulladásveszélyt jelent! Ezért találták ki a babahálózsákokat.)

A Pilli Molli babákkal biztonságos a játék

A PilliMolli babák  készítésekor – ezért is – nagyon fontosnak tartom, hogy ellenőrzött alapanyagokból dolgozzak és mindent nagyon aprólékosan, gondosan készítsek el. Mindig ügyelek arra is, hogy a babáim ne jelentsenek semmilyen veszélyt a gyermekeknek.

 • A babákon nincsenek kiálló részek,
 • a ruháikon csak minimális kiegészítő (pl. gomb) van, amelynek a rögzítése bababiztos,
 • a babák arcait pedig magam festem ártalmatlan alapanyagú festékekkel.

Mert egy baba akkor a legjobb játék, ha igazi, önfeledt örömet tud szerezni a kicsiknek anélkül, hogy bármi miatt is aggódnunk kellene. Igaz?

Ti mi alapján választotok babát?

Oszd meg te is, ha tetszett!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email