Pink-Mothers-Day-Blog-Banner

Kőbaba vagy rongybaba? – Azaz milyen babák vannak a világon?

Talán még sosem gondoltatok bele, hogy hányféle baba létezik a világon, és bevallom őszintén eddig még én sem. Most viszont, hogy idén jubilálok (15 éve foglalkozom játékbaba-készítéssel!), illőnek éreztem, hogy kicsit körbejárjuk a babák világát.

Mióta ember az ember, azóta vannak babák is. Természetesen a babák az ókorban elsősorban a természet kincseiből készültek. A régészek találtak

 • kőből,
 • csontból,
 • fából

készült játékbabákat többek között az ókori egyiptomi, illetve római ásatások során is.

Mi pedig jól ismerjük gyermekkorunk csuhébabáit, vagy azokat, amelyeket nagyszüleink termésekből készítettek nekünk. Szerencsére ez utóbbi szokás a mai napig nem ment ki a divatból; gondolj csak a gesztenyefigurákra!

Aztán megjelentek

 • a textilbabák, majd a 19. századtól
 • a porcelánbabák, sőt
 • a papírmaséból készültek is, amelyek a japán darumákra vezethetők vissza!
piros fehér japán papírmasé
Daruma babák (Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daruma_doll_sai2011.jpg)

Ahogy pedig fejlődött a kézművesipar és a technológia is, egymás után jelentek meg a különböző méretű, stílusú, formájú műanyagbabák, amelyeknél a tervezők nem álltak meg a „sima játékoknál”. Te is ismered a pisilős babákat, a sírós babákat, a felhúzható, beszélő babákat.

De az ipar még tovább ment, és kombinálva az anyagokat, már robotszerű babákat is piacra dobtak. Megmondom őszintén, én ettől a világtól már nagyon ódzkodok, mert épp a játékbabák lényegét, a „lelkét” vették el.

 A játékbabák rendeltetése

A játékbabák feladata ugyanis összetett:

 • elsődlegesen imitálják a szeretett személyek közelségét,
 • biztonságot nyújtanak a gyermekeknek,
 • puhaságuknak és „ölelgethetőségüknek” köszönhetően nagyon szerethetők,
 • fejlesztik a szocializációs képességeket, illetve
 • tökéletesen alkalmasak szerepjátékra.

Úgy hiszem, mindezeket együtt csak egy igazán jó textilbaba „tudja”, amely meleg, puha, akárcsak anya ölelése.

vörös hajú Terka baba 

Veszélyes a plüssbaba?

Nagyon-nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, és valószínűleg neked is azonnal eszedbe jutnak a plüssök (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%BCssj%C3%A1t%C3%A9k ) is. Nem véletlenül, hiszen a plüssanyag kifejezetten puha textil, és mióta 1830-ban berobbant a piacra, megállíthatatlan a népszerűsége.

Ennek ellenére nem tartom minden korosztály számára szerencsésnek. A legkisebbeknek például – akik még mindent a szájukkal fedeznek fel – egyenesen ártalmas lehet, nem beszélve arról, hogy sokan még a kiságyakat is telepakolják plüssökkel. Tudnunk kell, hogy a kisbabák ágya akkor a legbiztonságosabb, ha igazából a babán kívül nincs benne semmi más. (Nemhogy a plüssök, még egy takaró is fulladásveszélyt jelent! Ezért találták ki a babahálózsákokat.)

A Pilli Molli babákkal biztonságos a játék

A PilliMolli babák  készítésekor – ezért is – nagyon fontosnak tartom, hogy ellenőrzött alapanyagokból dolgozzak és mindent nagyon aprólékosan, gondosan készítsek el. Mindig ügyelek arra is, hogy a babáim ne jelentsenek semmilyen veszélyt a gyermekeknek.

 • A babákon nincsenek kiálló részek,
 • a ruháikon csak minimális kiegészítő (pl. gomb) van, amelynek a rögzítése bababiztos,
 • a babák arcait pedig magam festem ártalmatlan alapanyagú festékekkel.

Mert egy baba akkor a legjobb játék, ha igazi, önfeledt örömet tud szerezni a kicsiknek anélkül, hogy bármi miatt is aggódnunk kellene. Igaz?

Ti mi alapján választotok babát?

Oszd meg te is, ha tetszett!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email