porcelán babaák korabeli

A 9 legjobb babamúzeum Magyarországon

Nem tudom elképzelni, hogy létezne olyan ember a földön, akit egy cseppet sem érdekelnek a babák. Azt igen, hogy valakinek otthon nincs egy sem, hogy valaki sohasem babázott, de hogy egy babamúzeum kínálatából nem találna magának tetszőt, azt már kevésbé. Hogy miért?

Mert olyan csodákat és érdekességeket láthatunk egy ilyen gyűjteményben, amelyeket máshol nem. Mit gondolsz, miért van olyan sok babagyűjtő a világon?

Igazi kultúrtörténeti érdekesség a babagyűjtemények sokasága

A babák a mi történelmünk. Rengeteg mindent megtudhatunk tőlük elődeinkről, szokásaikról és életkörülményeikről. A Kőbaba vagy rongybaba? – Azaz milyen babák vannak a világon? című blogbejegyzésemben már olvashattad, hogy kezdetben

  • kőből,
  • csontból,
  • fából, majd
  • textilből,
  • porcelánból és
  • papírmaséból

készítettek babákat a szülők, nagyszülők a gyermekeiknek, aztán mindenkinek, aki csak babát szeretett volna.

Én textil játékbabakészítő vagyok, ezért a szívemhez is a puha, ölelgetni való babák, figurák, játékok állnak a legközelebb. Ez azonban nem zárja ki azt a tényt, hogy szívesen kezembe veszem más kultúrák vagy épp más korok csodás játékait. Ezért is örülök annyira, hogy több gyűjtemény is van Magyarországon. Mutatok is most néhányat.

9 babamúzeum, amelyet feltétlenül látnod kell

Fotó: https://kirandulastervezo.hu/celpont/keszthely/babamuzeum-csigaparlament
  1. Népviseletes Babamúzeum – Keszthely

Ebben a múzeumban például közel 500 babát csodáhatunk meg, pontosabban a rajtuk bemutatott népviseleteket. Fantasztikus gyűjtemény, amely az erdélyi, kárpátaljai, felvédiké, délvidéki és magyar népi öltözködéssel ismertet meg bennünket.

Itt Guba Rózsa babakészítő munkáit tekinthetjük meg 2020.október 9 és 11. között. A figurák megelevenedett korabeli fényképek és dagerrotípiák szereplői. Ne hagyd ki!

Fotó: http://balcsi.net/kultura/tihany-babamuzeum/

A Tihanyi babamúzeum többszáz figurája a reformkor arisztokrataéletét mutatja be úgy, hogy a babákat korabeli helyszínekre tették, azaz makettlakásokba, makett-tárgyak és játékok közé. Csodás élmény.

Itt Moskovszky Éva babaszoba-játékgyűjteményén keresztül a korabeli polgári életet ismerheted meg, nem mellesleg Réber László mesekönyv illusztrátor rajzaiban is gyönyörködhetsz. A múzeum a csodás Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található.

Ahogy a babamúzeum nevéből is következtethetsz, itt más nemzetek babáival is találkozhatsz. A mintegy 300 népviseletbe öltöztetett baba négy földrész kultúráját mutatja be.

Nem kifejezetten babamúzeum, de kihagyhatatlan a népszerű írónő otthona. Megnézheted, hol született Frakk, Mazsola, vagy Tádé, és találkozhatsz a meseíró Bálint Ágnes különleges relikviáival is. Sőt, ha azt szeretnéd, még be is öltözhetsz valamelyik figurájának.

Bár Újszentivánon mindössze 2000 lakos él, az ottaniak mégis fontosnak tartották, hogy egy kis babamúzeum kiállításán keresztül ismertessék meg az emberekkel a népi hagyományokat, illetve a korok öltözködési kultúráját. Ha arra jársz, ne felejts el előtte odatelefonálni.  

Ebben a babamúzeumban Steigauf Józsefné kutató és ruhakészítő által készített, illetve összegyűjtött, több mint 850 rend ruha kicsinyített mását csodálhatod meg babákon bemutatva. A viseletek 63 országból érkeztek Abádszalókra, a készlet pedig a magyar népviseletekkel folyamatosan bővül. A Faluház épületében azonban más kiállításokat is megtekinthetsz (népi mesterségek, századeleji tisztaszoba, vertcsipke-gyűktemény).

Fotó: http://pilisvorosvar.hu/bejegyzesek/vorosvari/aktualis/babamuzeum-nyilt-vorosvaron/

A pilisvörösvári babák magántulajdonban vannak. Herbszt Györgyné gyűjti és öltözteti azt a 400 babát, amelyet több mint 40 év alatt gyűjtött össze. Fantasztikus látvány, ezt se hagyd ki, ha arra jársz.

És ha mindez még nem lenne elég, láthatsz babákat a Hollókői Várban és természetesen a különböző skanzenekben, mint Szentendrén vagy Nyíregyháza-Sóstón is. Mit gondolsz? Belevágsz egy baba-túrába?

Oszd meg te is, ha tetszett!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email